Dragi prijatelji, sretni vam praznici i nadamo se da će vam nova godina doneti mnogo toga lepog! Ovog hladnog januarskog dana, sedim u toplom domu i posmatram kroz prozor prve ovogodišnje pahuljice snega. Razmišljam o predstojećim praznicima i ljudima koje volim... Želim da ih iznenadim i da im pripremim neke divne, zdrave i ukusne poslastice.
Za početak ću vam otkriti tajnu pripremanja jedne divne vegetarijanske poslastice. "Raffaello" kuglice su moj omiljeni kokos dezert, sada sam konačno pronašla recept koji zadovoljava moje standarde- zdrav je i ima potpuno isti ukus kao kupovna poslastica. :)
Za koru je potrebno:
- 1 šolja mlevenih badema, indijskih oraha i lesnika
- pola šolje kokos brašna
- 5-6 natopljenih urmi (očišćenih) i izmiksanih u pire
*koristila sam šolju zapremine 350 ml
*Sve sastojke sjedinite u dubljem sudu, ako smesa bude suva, dodajte 5 kašika kokosovog mleka i 2-3 supene kašike otopljenog kokosovog ulja. Dobićete glatku smesu koju možete lepo i jednostavno da rasporedite u dublji pleh (moj pleh je dimenzije 26 cm), a zatim sve to ostavite u frižider dok pripremite fil.
*Za fil je potrebno:
-2 šolje natopljenih nepečenih indijskih orasa (potopite ih u vodu i ostavite da odstoje par sati pre upotrebe)
-1 šolja kokos brašna (ja sam dodala još pola šolje kokosa)
-1 šolja kokos mleka
- pola šolje rastopljenog kokosovog ulja
-pola šolje meda
*Indijske orase ocedite i stavite ih u blender, dobro izmiksajte, a zatim dodajte kokosovo mleko i ulje, malo meda i na kraju dodajte kokosovo brašno. Sve lepo izmešajte i smesu naspite u kalup, preko kore. Ostavite u frizideru par sati, zatim pospite čitavu tortu kokosovim brašnom.
Nadam se da ćete u ovoj poslastici uživati kao i ja, lako se pravi, ne sadrži beli šećer, jako je zdrava i što je najvažnije- odličnog je ukusa!
Pošto je vreme praznika, želela sam da svi uživamo i potrudila sam se da napravim i ,, Coco-vanilla latte". Za ovaj napitak je potrebno malo dobre volje i još par sitnica.
*Za jednu čašu je potrebno:
-dve kafene kašičice (oko 10g) crnog cejlonskog čaja sa vanilom
-1 dl vode
-hladno kokosovo mleko
Čaj prelijte vrelom vodom, sačekajte tri minuta i procedite, zatim taj čaj naspite u staklenu čašu. Za to vreme jako ugrejte kokosovo mleko i mutilicom za nes-kafu napravite bogatu penu. Penu odvojte kašikom u drugi sud, a mleko sipajte u čašu sa čajem, a na kraju dodajte penu. Po želji možete dodati i malo meda, ali moram da napomenem da je kokosovo mleko slatkasto i kremasto.
Nadam se da ćete lepo provesti ove praznike i da ćete i vi učiniti nešto lepo za druge, ali i za sebe.
Do sledećeg čitanja, šaljem vam mnogo čajastih poljubaca!
-Kristina-
No comments:
Post a Comment