December 27, 2015

Francuska supa od luka - French onion soup

Oduvek sam volela francusku kuhinju, i meni je jedna od omiljenih. Nisam nešto egzotični nastrojena, pa indijska i azijska hrana mi i nije najomiljenija.
Ali zato francuska.....
Najbolji kuvari su odatle i ima smisla da oni znaju o hrani, i gledaju je kao umetnost. Svaki recept je smisleno napravljen i kada ih probate doživite jedan kratak odlazak u raj. Cenim kvalitet a ne kvantitet. Ali ako želite malo jaču hranu, koja će vam probuditi sva čula  a opet vas nahraniti, francuzi i za to imaju odgovor.
Francuska supa od luka.
Ovo je jedan od onih najlakših i možda jeftinijih a opet luksuznijih jela, koji možete jako lako napraviti. Jedini problem je što kod nas u domačinstvima nema malih činijica za čorbe, koje su sastvani deo kuhinje u inostranstvu, pa jedna od stavki koja će vam biti neophodna jer ne postoji drugačiji način, jeste da nabavite vatrostalne male činije za supu. U slici dole možete da vidite moje, koje su i dalje male za ono što ja želim ali opet su odradile posao kako treba. Znam da ih ima u HOME CENTRU i VERU. Sigurno ih ima i u Merkatoru, IDEA...
Ja sam svoje u Veru platila 160 din.

Verujte mi da se sa ovim receptom nećete pokajati, i da svi koji su je taj dan probali su ostali dugo pod utiskom. Odlična je ako imate neko društvo na večeri, ili pak ako se vraćate posle posla i želite nešto toplo, tečno a opet da vas najede kao pravi obrok. Ovo je supa za vas.





 - Recept -

5 glavica crnog luka
Sir po želji (ovde se kačkavalj pokazao kao jako loš izbor jer se ne topi lako, pa ću sledeći put probati sa Gaudom)
1 šolja belog vina
1 L bujona od povrća (na litar proključale vode u šerpu dodajte jednu kockicu za supu)
pola kašičice majčine dušice i ruzmarina, i lovorov list. Mada sam ja lovorov list izbacla jer ga lično ne volim, ali po receptu ide u supu.
1 kašika brašna
malo butera ili margarina
so i biber po želji



luk seckan u obliku meseca
U suštini oni koriste buter umesto ulja, ali iskreno onda ne bi bio jeftiniji recept ako bih vam rekla da stavite buter, i ja sam iskreno stavila ulje i dodala kašikicu preostalog butera koji čuvam više za ukus nego za konkretan recept, jer je jako skup. Ali ako možete i želite slobodno stavite dosta butera u šerpu i neka se istopi. Za one koji ne žele to, zamenite buter uljem i pusttite ga da se zagreje. Pre toga obavezno iseckajte luk na polu mesec. A to a one koji su novi u kuvanju izgleda ovako:

 Jako je važno ovako da ga iseckate zbog strukture supe. Onda sve to stavite u šerpu i pržite sigurno minimum 15 minuta, dok ne postanu tamno braon, kao da su karemalizovani. Možda će biti potrebno da dodate ulja i butera dok se taj proces ne ispuni.

Zatim, dodajte jednu kašiku brasna i dobro izmešajte. Pa dodajte jednu čašu belog vina, i pustite da se dinsta par minuta. Onda dodajte litar vode i kockice za supu i pustite da proključa. Čim dođe do ključanja, narednih minimum 15 minuta  na srednjoj vatri pustite da se zgusne čorba. Tada uveliko možete da dodate sve začine po želji. Možda bi bilo najbolje da kada stavite vodu u šerpu uključite rernu da se ona zagreje dok se supa ne završi. Upalite je na 160 stepeni.

Posle 15 ili 20 minuta isključite supu, i sipajte u činije. Zatim uzmite tost i istrostirajte ga i onda utrljajte belu luk na njega i stavite ga na vrh činije. Izrenadjte sira i stavite po želji. Ako volite više stavite više, mada se teže topi, zato je vazno da samo pekrije hleb i da se lepo istopi.
Stavite u rernu do 10 minuta.

Poslužite toplo uz neki lep film i uživajte u ukusima. Verujte mi da posle ovoga nećete moći niti želeti ništa više da jedete jer je ova čorba jak obrok ali jako topao i ukusan.






Nadam se da ćete uživati kao i ja.....









-Maja-


No comments:

Post a Comment