January 5, 2016

Božićni kolačići

Zdravo svima :)








Danas za vas imam jedan divan recept uoći Božića. Iako je ovo recept više insipirsan zapadnim Božićem, i njihovim tako reći "tradicijama" pravljenja kolača, ali se nadam da će vam ovaj recept dati malo inspiracije da uvedete male pormene u svoje navike.

Ovo su klasični američki "sugar cookies", koje oni prave za sve prilike, jer ih svi vole. Hrskavi su i veoma slatki i univerzalni. Možete ih praviti za bilo koju priliku i nije samo za Božić.
Za ove divne zimske dane odlučila sam se da dodam cimet i nisam pogrešila. Uz muziku iz filma "Čudan svet Amelije Pulen" i malo strpljenja, napravila sam iz prvog pokušaja divne kolače koje će svakoga obradovati. Tako da one prazne ali lepe božićne kutije koje imate i koristite da stavite sitnice, jer tu odavno nema više kekčića, sada napokon možete da napunite divnim iznenađenjem.


Pa da počnemo:

300g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 jaje
150 gr omekšalog margarina ili maslaca
100g šećera
1 kašičica cimeta
1 kesica vanilinog šećera
4 kašičice meda (ja nisam imala trenutno med kod kuće, pa sam umesto toga stavila 4 kašičice sećera, što mislim da i nije najbolja odluka...pa ako možete kupite onaj naaaaajjeftiniji med u prodavnici i stavite ga zbog teksture kolača)
1 kašičica vaniliog ekstrata (ja koristim onaj od vanile)


Prvo brašno, prašak za pecivo i cimet pomešajte u jednu činiju iako možete prosejte a ako ne nema veze, ja to radim da bi tekstura kolača bila što lepša.
Onda mikserom umutite veoma omekšali maslac sa šećerom i medom. Zatim dodajte jaje i nastavite da miksujete. Ja bih vam toplo preporučila da korisite one dodatke za testo koje uglavnom kada kupite mikser ostavite negde i na njih zaboravite. Verujte mi spasiće vam mikser od ovako težih recepata koji se više mese nego što se miksuju. Onda u to daodajte iz dva dela brašno u činiju sa margarinom i šečerom. Dodajte sve ostale sastojke (cimet, vanila...). Mikserom sve to lepo sjedinite.
Sada vam treba dosta strpljenja za sledeći korak. Ne traje dugo ali je zahtevan jer ćete morati sve to da umesite. Operite ruke, zavrnite rukave i počnite da mesite.
Kada to uradite, na plastičnu foliju (koju ja nisam imala u tom momentu pa sma uzela ovu aluminijumsku), umotajte testo i ostavite u frižider pola sata da se ohladi

Onda uzmite i izrolajte testo na stolu i neka bude debljine koju vi želite, ali ja bih vam preporučila da bude nekih 1 ili dva milimetra maksimum. I onda kreće najzabavniji deo a to je da odvajate oblike. J anažalost nisam imala nikakve pa sam iskoristila čašu.

Poređajte na pleh i pustite neka se peku na 160 stepeni 15-20 minuta.

Izvadite ih i pustite da se ohlade. A za to vreme pripremite preliv, a recept sam uzela sa interneta:

Recept: preliv za ukrašavanje

3 cups (što dođe oko 300 grama možda 50 grama dodatno)  šećera u prahu
pola kašičice krem fiksa ili ti creme of tartar (Dr Oetker ima i baš se zove "Krem fixs" i dolazi u maloj kesici kao prašak za pecivo)

Dva belanca 

Umutite belanca i onda dodajte ostatak sastojaka. Treba da ima teksturu paste, pa ne brinite ako nije  puno tečno. Dodajte boju ili ukus po želji. Ja sam se igrala malo sa plavom. Premažite kolačiće i ukraiste i ostavite minimum pola sata da se osuše.

I to je to :)

Nije teško, ali traži posvećenost i malo vremena. Ali su zato odlični i kao poklon da odnesete.

Pa uz neki božićni film i šolju tople čokolade, mislim da ćete uživati u čarima praznika.

-Maja-




No comments:

Post a Comment