December 20, 2015

Decembarska preporuka: Božić u " Kapkejk kafeu"

      ,,Svima koji i dalje ostavljaju voćnu pitu za Deda Mraza (i šargarepu za irvasa)."
Ova knjiga zaista jeste za sve one koji i dalje veruju u Deda Mraza. Takođe, ova je knjiga i za sve one koji "veruju" u predivne kolače. :)
       "Božić u Kapkejk kafeu" sam dobila na poklon, ali moram napomenuti da to nije samo pitak roman, nego i zanimljiv mini-kuvar koji je pun  recepata  koji će vaš dom učiniti mirisnim mestom. Knjigu sam pročitala nekoliko puta, još češće sam je pozajmljivala prijateljicama, a najčešće sam pripremala ukusne poslastice po receptima koje sam pronašla u knjizi. :)
       Dženi Kolagan je napisala ovaj roman, u kome nas upoznaje sa vrednom i zaljubljenom Isi, vlasnicom ,,Kapkejk kafea", njenim dečkom Ostinom koji zbog novog posla napušta sve i odlazi u Njujork, kao i sa Isinim saradnicama i prijateljicama, koje joj pomažu prilikom pripreme ukusnih i mirišljavih kolača... Smatram da je ova knjiga odličan poklon za sve vama bliske osobe koje vole da kuvaju, uživaju u duhovitim ljubavnim pričama, vole sneg, praznike, London i božićne jelke...
      ,,Mali kafe je već sada bio prepun srećnih, veseli ljudi koji su delili kafe i pite, pokazivali jedni drugima velike kese sa poklonima, neke napunjene dugačkim rolnama crvenog i zelenog papira.Deca su trčkarala okolo i pokazivala na božićni kalendar, koji je Luis neustrašivo čuvao i pošteno otvarao  po jedan prozaorčić svakoga dana. Red se protezao skoro i izvan vrata i para se dizala iz čajnika, i Isi je već osećala, samo nekoliko metara dalje, duboku i trajnu nostalgiju za tim mestom..."
      A ako vam ovaj divni odlomak nije dovoljan da se odlučite da provedete neko vreme sami, ušuškani ispod toplog ćebeta uz toplu šoljicu čaja i ovu knjigu, onda se nadam da će vas jedan recept ubediti! :)

,,Božićni kugel"
220g srednje širokih rezanaca sa jajima
65 g putera
220g krem sira
1 kašičica vanile
4 jajeta
200 ml mleka
150 g pahuljica pomešanih sa šećerom
2 supene kašike putera, rastopljenog
2 kašičice šećera
2 kašičice cimeta

-Skuvajte rezance prema uputstvu sa pakovanja. U velikoj posudi pomešajte puter, krem sir, šećer i vanilu, jaja i mleko. Mutite dok ne postane glatko. Ocedite rezance, dodajte ih smesi, zatim sve to sipajte u četvrtastu tepsiju, prekrijte i stavite u frizider preko noći. Narednog dana, oko dva sata pre jela, zagrejte rernu do 180 stepeni. U maloj činiji izgnječite pahuljice i pomešajte sa rastopljenim puterom, šećerom i cimetom. Pospite mešavinu  s pahuljicama preko hladnog kugela, a zatim pecite sat i petnaest minuta. Ohladite 20 minuta pre posluženja.

Do sledećeg čitanja! Šaljem vam puno čajastih poljubaca!
                                                     -Kristina-

No comments:

Post a Comment