November 15, 2015

Topao kolač od jabuka

Danas vas vodim u carstvo ukusa....mesto gde ćete se susresti sa divnim mirisima Istoka i Zapada. Ovaj kolač je savršen za jesen i zimu. Prvi put je pravljen, i veoma brzo pojeden sa puno divnih komplimenata.

Ovo je replika američkog Apple bread (Hleba od jabuke) a njihov najpoznatiji je Banana Bread (hleb od banane). Međutim, sada je uveliko jesen i miris jabuka zna da me odvede u maštanje. Iako trenutno nije hladno, zima nas neće zaobići tako da je tu iza ugla, i ovaj kolač je savršen za te dane. Zamislite, nedelja popodne, ušuškani ste u toplom domu i priželjujete nešto slatko a toplo?

Ja sam u ovaj kolač dodala malo više butera i jabuka da bi bio mekši, jer u suštini oni su tvrđi tj imaju pravu teksturu hleba.


Pa da počnemo :)




Prvo bih volela da naznačim da ja za merenje američkih porcija poznate kao cups, koristim merilicu koju sam kupila. To je ona tipična činija sa ispisanim gramima, litrima ali ova ima i ovo i naravno a ne znam zašto uvek više koštaju. Ali je investicija. Ja ću probati da što vernije vam prebacim u grame


Za ovaj divan i veoma lak recept, će vam  biti potrebno:

1/2 cup butera (113gr) (možete umesto njega slobodno margarin, i još bolje ako možete onaj od vanile sa dodatan ukus) i slobodno, možete da malo idete dole-gore sa gramima, nećete uticati na ishod

1 cup belog šećera ( 200gr)
 2 jaja
2 cups belog višenamenskog brašna (260grama)
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
2 jabuke, oljuštene, i iseckane na sitne kockice (što slađe, iubegavala bih kisele)
3 kašike mleka






Prvo ugrejte rernu na 175 stepeni i uzmite jedan pleh za hleb i obložite ga pekač papirom.
Zatim u jednu činiju umutite margarin i šećer dok ne postane kremasto. Onda dodajte jedno po jedno jaje i dobro umutite.
U posebnoj činiji pomšajte i dobro sjedinite suve sastojke i sve to onda umiksajte u činiju sa šećerom i margarinom. Kada ste to dobro umiksali, zatim dodajte jabuke i ručno ih umešajte u smesu.
Potom, prebacite smesu u pleh i pustite da se peče 1 sat.


Čim prođe jedan sat izvadite i proverite čačkalicom za zube da li je gotovo.
Ovako to izgleda ispečeno :)
Izvadite ga i ostavite par minuta da se ohladi. Pripremite neku lepu po želji tacnu gde ćete prebaciti hleb, i onda ga izvadite uz pomoć pekač papira.


Za preliv ja koristim mešavinu pavlake za kuvanje i šećera u prahu. Za ovo nemam tačan recept jer uvek idem odokativno i od broja ljudi koji služim, ali poenta je da u jednu manju činiju se stavi jednaka količina oba sastojka i viljuškom dobro sjedinite i prelijte ceo kolač. Ja volim da dodajem još po porciji, ali i ne morate.
 Naravno, uz ovaj recept idu i orasi, međutim meni nisu bili pri ruci pa ih nisam ni stavila. U svakom slučaju vidite odprilike koliko volite i šta volite, slobodno možete da dodajete lične sastojke koje volite, ovo je osnova a na vama je da maštate.

Vaš dom ima da miriše na divan kolač od karamelizovanih jabuka,  i možete jedno hladno jesenje ili zimsko popodne da provedete u krugu najbližih. Ovaj kolač će sve skupiti na jedno mesto. Uz neki lep film, i čaj od cimeta, ovaj kolač će biti savršena uteha za hladne dane.

Nadam se da ćete i vi uživati u ovom kolaču kao i moji najbliži. Toplo preporučujem čaj sa ukusom cimeta uz ovo :)


Do sledećeg viđenja

- Maja -


No comments:

Post a Comment