Osvanuo je pravi novembarski dan. Hladno je i sve miriše na predstojeću zimu. Zato vas danas, kulinarskim putem, vodim u suncem okupanu Francusku. Spremamo "tarte au citrone" ili "limun tart". Divnu poslasticu čija hrskava spoljašnjost nestaje u našim ustima, dok predivni aromatični fil nosi ukus limuna i ima boju najlepšeg sunčanog dana.
Ova ukusna poslastica se lako pravi, jako je izdašna i nadam se da mi nećete zameriti što sam kao meru koristila šoljicu (zapremine 1dl). :)
Za hrskavu i mirisnu koricu nam je potrebno:
-2 šoljice brasna
-1 šoljica bademovog brašna (ima u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane)
-150g putera (neka bude pola sata na sobnoj temperaturi)
- pola šoljice kristal šećera
-1 žumance
- kora i sok jednog limuna
- pola šoljice mleka
*Brašno, šećer i puter sjedinite i polako izmešajte rukama. Dodajte žumance, limun i mleko i nastavite da mešate. Dobićete lepu, kompaktnu smesu, oblikujte je u lopticu i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga, testo rastanjite do debline od pola cm, malo podmazite okrugli pleh i spustite testo na pleh,a nožem isecite visak testa (onaj deo koji prelazi preko oboda pleha), zatim isecite papir za pečenje u oblik kruga i pokrijte sredinu testa ( ovo se radi kako bi se ispekao obod testa). Ubacite u pećnicu i pecite 15 minuta na 250 stepeni. Kada izvadite pleh, sklonite papir i na nekoliko mesta izbodite smesu viljuškom.
Za osvezavajući fil je potrebno:
-5 celih jaja
-1 šoljica kristal šećera
- kora i sok 2 limuna
150 ml slatke pavlake ( birajte onu koja ima najviše mlečne masti)
U dublju posudu stavite jaja, dodajte šećer i limu, zatim sve to polako mešajte žicom za mešanje i izlijte smesu preko kore. Smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite 45 minuta. Tart možete ukrasiti svežim voćem ili šlagom... Nadam se da ćete uživati u ovoj ukusnoj poslastici.
Ovaj kolač sam poslužila uz zeleni " Long-jing" čaj, koji se sa svojiom lešnikastom notom savršeno uklapa uz slatkasto-kiseli ukus tarta.
Puno čajastih pozdrava od Kristine!
No comments:
Post a Comment